Teodolit Projekt Rapport

Antal Sider: 12
Kategori: Gymnasium -> STX -> Matematik
Upload Dato: 28/07-2015
Lærekommentarer:
Tags: teodolit,geometri,trigonometri,sinus,cosinus

Formålet med dette projekt er at finde højden på to punkter, og afstanden mellem dem. Punkterne er placeret i agoraen på Nærum Gymnasium. Derudover lærer vi hvordan man anvender en teodolit til at opmåle vinkler med, og hvordan man kan bruge den lærte matematik om b.la. trigonometri fra klasseværelset, i praksis.

Trigonometri blive også kaldt trekantsmåling og selvom vi mange gange kun beskæftiger os med trekanter på papir eller computer er det gennem mange år blevet anvendt til at tegne landkort og i opmålinger i den virkelige verden. For at måle en horisontal vinkel skal man først sørge for at teodolitten er I vatter. Dette gøres ved hjælp af den lille metalkugle som er placeret på den vandrette plade. Når kuglen er I centrum af cirklen kan man begynde at foretage målinger. Man måler en horisontal vinkel ved at pege nul grader hen ad grundlinjen og bruger derefter den vertikale halvcirkel til at sigte med. Den lille pil på den blå horisontale cirkel vil så vise hvor mange grader vinklen er.

Den vertikale vinkel måles ved hjælp af den halvcirkel som er placeret på toppen af teodolitten. Ligesom pigen på billedet bruger man så de to små sigte pinde til at ramme sit punkt. Efter at have indstillet den teodolitten på sit mål, anvender man den lille pil til at aflæse antallet af grader. Sinus & sinusrelationerne.

En enhedscirkel er en cirkel der har radius på 1. Tegner man en vinkel ienhedscirklen som vist på billedet til højre, får man et skæringspunkt mellem vinklen periferien. Tegner man en linje fra dette punkt ud til y-aksen, har man sinus. Sinus vil altid være under 1.

Sinus kan godt være minus hvis vinklen er over 180 grader og maksimum vinklen er 360 grader. Sinusrelationerne kan bruges til at udregne en side eller en vinkel i en trekant. Dette vil senere vise sig at være meget nyttigt når vi skal finde frem til de forskellige mål i agoraen.

Lignende Dokumenter