Ethanolindholdet i Vin

Antal Sider: 11
Kategori: Gymnasium -> STX -> Fysik
Upload Dato: 28/07-2015
Lærekommentarer:
Tags: ethanol,kemisk analyse,vin,kemi

Alverdens vinkendere ved præcis hvor vigtig alkoholprocenten af en vin har betydning for smagen. En almindelig bordvin har normalt en alkoholprocent på 8-15 % , hvorimod andre vintyper kan indeholde helt op til 20 % alkohol. Ud over at alkoholindholdet har en betydning for smagen, spiller mængden ligeledes en vigtig del i hvordan vinens kvalitet udspiller sig.

En vin med et meget højt indhold af alkohol, vil typisk være kraftig, mens en vin med meget lidt alkohol vil være tynd og mild. Selvom nogle vintyper indeholder mere end de 15 % som nævnt tidligere er der en naturlig grænse for hvor meget alkohol der kan dannes ved en almindelig gæringsprocess.

Ved ca. 15 vol%, vil ethanolen nemlig dræbe de gærceller som danner alkoholen. I dette forsøg skal vi kigge nærmere på alkoholprocenten i en ukendt vin. Dertil udfører vi et forsøg som er opdelt i to sektioner

Sektion 1: I denne del af forsøget foretager man en oxidation af ethanolen. I denne process tilføjer man O (oxygen), til opløsning i form af dichromat. Det er den overskydne mængde af dichromat, man målet i sektion 2, af forsøget. Når ethanol bliver oxideret, bliver det en aldekyd, da ethanol tilhører gruppen af primæ- realkoholer.

Sektion 2: Efter oxidationen er det tid til at foretage en titrering. Dette sker ved en ammoniumjern(||)sulfatopløsning som titrator og ferroin-redoxindikator. Når farven skifter fra blå-grøn til en rødlig nuance betyder det at opløsningen har nået sig ækvavilenspunkt, og at alt dichromaten har reageret. Når dichromat og vores titrator reagere med hinanden, vil vores indikator skifte farve, hvilket er praktisk, hvis man ønsker at se hvad man laver.

Lignende Dokumenter