Stående Bølge på Streng

Antal Sider: 15
Kategori: Gymnasium -> STX -> Fysik
Upload Dato: 28/07-2015
Lærekommentarer:
Tags: bølge,stående bølge,streng bølge,bølger,radiobølger,musik bølger

Formålet med forsøget er at bestemme udbredelseshastigheden af stående bølger på en nylon tråd (fiskesnørre). Forsøget fortages ved variering af tre forskellige variable, herunder afstand mellem trisse og vibrator, lodets masse altså spændingen på strengen og til slut frekvensen. Altså har strengens masse pr. meter betydning for tonen. Tager man udgangspunkt i guitaren er der en række variabler som påvirker de toner der kommer ud af lydhullet. Den første variabel lyden afhænger er tykkelsen af strengen. Øverst på guitaren findes den tykkeste af de seks strenge.

Denne streng danner den dybeste tone og har altså den laveste frekvens (svingninger pr. sekund). Lyder guitaren ikke som man ønsker er der som bekendt mulighed for at justere spændingen på strengen.

Dette sker via. stemmeskruerne som sidder yderst på hovedt. Spænder man strengen yderligere vil frekvenserne blive højere og altså svinger færre gange pr. sekund. Ønsker man at spille lækker musik på guitaren kræver det dog at man kombinere en række toner som så vil danne en akkord. Den bedste måde at gøre dette på er at juster strengens længde ved hjælp af gribebrættet. Desto kortere man gør strengen desto højere bliver frekvensen og desto lysere bliver tonen. Ved at flytte hånden rundt på gribebrættet kan man altså danne forskellige toner.